Continguts
El programa s’estructura en tres blocs teoricopràctics que entrellacen quatre assignatures, de manera que els continguts s’imparteixen de forma inductiva i esglaonant la concreció i aplicabilitat del coneixement.
Els tres blocs combinen sessions lectives en format híbrid (virtual o presencial, els dimarts a la tarda de 16 a 20 h) amb sortides vivencials (un dissabte al mes i una sortida final de 3 dies).
BLOC 1. Emergències i transició ecosocial, els territoris com a espais de disputa.
En aquest primer bloc s’introdueix el marc d’anàlisis i es posen sobre la taula les diferents perspectives crítiques a partir del desenvolupament dels conceptes clau del curs. Posteriorment, se situa la importància del territori en el desplegament del model socioeconòmic actual i l’impacte que genera, i alhora, la seva centralitat en la construcció d’alternatives. Aquests marcs teòrics combinen la geografia econòmica amb diferents corrents de l’economia crítica (ecològica, feminista o Social i Solidària) i l’estratègia de sobiranies (territorial, alimentària, energètica…).
Combina sessions virtuals teòriques amb la identificació i reconeixement sobre el terreny dels conflictes (disputes) i les alternatives que es generen al territori. En aquest primer bloc, teoria i context tindran la primera cita a Barcelona i la Catalunya Central on, a partir de la interpretació crítica de les seves protagonistes, coneixerem de primera mà els principals elements de conflicte i les experiències de resposta i construcció de sobiranies protagonitzades per agents públics, cooperatius i comunitaris.
Format: 6 sessions virtuals i 2 sortides vivencials (25 gener i 15 febrer 2025, tot el dia).
BLOC 2. Estratègies territorials de democratització: història, propostes, agents i projectes
En aquest segon bloc es realitza una aproximació a diferents estratègies i teories per a la construcció de nous models de desenvolupament socioeconòmic territorial i transformació urbana, i alhora se situen alguns elements historiogràfics sobre els quals es despleguen aquestes estratègies i teories. Estratègies i teories que s’aborden posant èmfasi en dos elements fonamentals: la identificació, definició i rol dels actors/rius clau d’aquests models; i les estratègies, metodologies i propostes de desplegament en àmbits estratègics per a la reproducció de la vida (Sobiranies).
Igual que en el primer bloc, les sessions virtuals es combinen amb el contacte directe amb projectes i estratègies que s’estan desplegant al territori on, a partir del diàleg amb les seves protagonistes al Camp de Tarragona i l’Urgell, i el Baix Llobregat, es desgranaran models, aliances, dificultats i oportunitats en la construcció d’estratègies de transformació del territori.
Format: 6 sessions virtuals i 2 sortides vivencials (15 març i 5 abril 2025, tot el dia).
BLOC 3. Eines i pràctiques per a la transformació urbana i la transició ecofeminista.
El darrer bloc, que és eminentment pràctic, posa el focus en les eines i metodologies per a l’anàlisi, la definició i disseny i el desplegament de projectes i estratègies de transformació dels territoris. Així definició i disseny de projectes, el seu finançament, la seva dinamització o la metodologia per a parametritzar-los o multiplicar-ne l’impacte configuren un bloc pensat per a l’acció i la intervenció.
En aquest últim bloc, una sortida de tres dies fora del Principat, permet multiplicar la creació de xarxes entre les participants del curs, i d’aquestes amb altres iniciatives de caràcter públic, cooperatives, o comunitàries (i iniciatives que combinen aquests tres agents). El caràcter intensiu de la sortida permet conèixer, i alhora debatre i imaginar conjuntament, la potencialitat i límits de les iniciatives que des del territori posen el focus en la transformació urbana i la construcció de sobiranies des de la perspectiva de la transició ecosocial i ecofeminista.
Format: 6 sessions presencials (al Campus de Bellaterrra de la UAB) i 1 sortida final de curs (del 15 al 17 maig 2025, tres dies).
Assignatures
Les quatre assignatures sumen un total de 21 crèdits ECTS i s’imparteixen al llarg dels tres blocs de la següent manera:
1. Marc teòric i conceptualització (3 crèdits ECTS).
2. Estratègies per la democratització territorial (3 crèdits ECTS).
3. Pràctiques, eines i metodologies (12 crèdits ECTS).
4. Treball Final d’Estudis (3 crèdits ECTS).
El TFE es presenta com a eina per aprofundir en els continguts i per adquirir tècniques i habilitats per al desplegament dels coneixements obtinguts en la resta d’assignatures. Alhora, també vol ser una eina per a una millor diagnosi, aproximació estratègica i pràctica en els contextos l’alumnat.
Metodologia i format
Model híbrid: La proposta que plantegem combina sessions teòriques virtuals (en format plató i possibilitat presencial), sessions teoricopràctiques presencials, i sessions vivencials en sortides d’un i tres dies.
D’acord amb aquest format metodològic híbrid el 40% de les hores lectives seran virtuals, per tal de donar flexibilitat i facilitar la conciliació de l’alumnat. Tot i això, les sessions es faran en format plató en espais que permetin la participació presencial. Les sessions presencials es faran en diversos emplaçaments, que inclouen aules de la UAB, el Pol Cooperatiu de Sabadell Mala Peça, i espais dels diferents llocs que es vagin a visitar per conèixer experiències del territori.
Recerca col·laborativa: es proposa una experiència col·legiada entre alumnat i professorat per desenvolupar una recerca col·laborativa, posant en pràctica recursos teòrics i d’anàlisi del curs. Des d’un punt de vista pràctic, es desplegarà a través de les tasques que l’alumnat desenvoluparà durant les diferents assignatures, partint d’una proposta consensuada amb l’equip de coordinació del Curs.
Aquesta proposta té una doble intencionalitat: en primer lloc, és una proposta que busca crear nous materials per a l’alumnat del curs, dels anys vinents i un públic divers. I, en segon lloc, vol generar un valor afegit i concret a les tasques que es demanen a cada Bloc esquerdant alhora la dicotomia docència-alumnat.
Descarrega aquí el dossier del curs ⤵