Presentació del curs

El context de crisi multidimensional impacta sobre els territoris, transformant les dinàmiques econòmiques, socials i ambientals arreu del món. Aquesta realitat exigeix una resposta estratègica que integri múltiples nivells d’intervenció i una gran diversitat d’agents, des de les institucions públiques fins a les comunitats locals. 

És per això que el curs en Democratització Territorial: Transformació Urbana, Economia Social i Solidària i Ecofeminisme busca facilitar un espai formatiu de qualitat, dirigit al públic no universitari i al públic universitari, que combini alguns dels eixos centrals de la Geografia Econòmica, les Ciències Polítiques i l’Economia Social i Solidària (ESS), posant èmfasi en la transició ecosocial i l’ecofeminisme. Es tracta d’un curs amb un fort vector experiencial, que parteix d’una mirada crítica sobre el territori, la seva configuració i els principals factors d’impacte de les crisis ecològica, econòmica, democràtica i de cures. I, des d’aquesta mirada, aportar una nova perspectiva sobre el model de desenvolupament territorial i les propostes de transformació urbana. Una perspectiva que parteix d’elements teòrics, per una banda, i de la resignificació del paper, i les relacions, dels actors cooperatius, públics i comunitaris, per una altra. 

Per completar la proposta lectiva, i amb la voluntat de ser una eina per a generar innovació i replicar (o reforçar) noves fórmules de gestió pública, d’impuls socioeconòmic i d’organització social, el curs posa èmfasi en eines i metodologies, així com en l’aproximació directa a les experiències recents i presents del territori protagonitzades per l’administració pública, l’ESS i la ciutadania, o desplegades a partir de la seva col·laboració públic-cooperativa-comunitària.

La present proposta formativa és un Curs d’Especialització (CE) de 21 crèdits ECTS (títol propi de la UAB) que neix de la col·laboració entre la cooperativa sense ànim de lucre L’Eixida del Teler SCCL, i el Departament de Geografia de la UAB. I que compta amb múltiples complicitats en l’àmbit de l’Economia Solidària i del municipalisme.

A qui va dirigit?

La mirada polièdrica del CE el conjuga com una eina que interpel·la a múltiples camps d’estudi i sectors professionals i activistes, especialment els relacionats amb tres àmbits clau: per una banda, l’associacionisme relacionat amb els drets socials i ambientals i el desplegament de projectes per fer-los efectius. Per altra banda, el cooperativisme transformador (independentment del sector en el que s’ubica) i personal tècnic de dispositius públic-cooperatius (Ateneus Cooperatius, Ocell de Foc, Comunalitats…). I finalment, càrrecs i personal de l’administració pública local o supramunicipal vinculada al nou municipalisme responsables d’àrees com la d’habitatge, transició energètica, mobilitat, Serveis Socials i atenció a les persones, cultura, mediambient o promoció econòmica, per posar-ne alguns exemples.

Així el CE interpel·la als/les protagonistes d’aquests agents, en primer lloc, per a dotar de capacitat d’anàlisi i interpretació crítica dels elements sistèmics que configuren els contextos territorials en els quals es despleguen. I en segon lloc, per a l’elaboració de projectes i propostes integrals capaces de donar resposta a les necessitats, drets i inquietuds de la ciutadania i el territori. Posant l’accent en l’aplicabilitat i reproductibilitat.

Qui l’impulsa?

El Curs en Democratització territorial, l’impulsen i coordinen la cooperativa L’Eixida i el Departament de Geografia de la UAB.

Al Curs hi dona suport la Fundació Roca i Galès, l’Institut de Recerca Urbana de Barcelona (IDRA), la Fundació Emprius, la Xarxa d’Ateneus Cooperatius (XAC), la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES), la cooeprativa CENTDEU i la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS).

A més a més, compta amb el cofinançament de la Direcció General d’Economia Social i Solidària, Tercer Sector i Cooperativisme del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

Professorat

Antonio Alcántara Alcántara (La Perifèrica) · Eduard Ariza Solé (UAB) · Pau Avellaneda Garcia (UAB) · Antònia Casellas Puigdemasa (UAB) · Mauro Castro Coma (IDRA) · Àngel Cebollada Frontera (UAB) · Marc Dalmau i Torvà (La Ciutat Invisible) · Andoni Egia Olaizola (Ajuntament d’Hernani) · Josep Espluga Trenc (UAB) · Laia Forné Aguirre (IDRA) · Mònica Gil Junquero (UV) · Meritxell Gisbert Traveria (UAB) · Eudald Griera Llonch (L’Eixida del Teler) · Anna Lara Llonch (L’Eixida del Teler) · Ivan Miró Acedo (La Ciutat Invisible) · Anna Ortiz Guitart (UAB) · Roc Padró i Caminal (La Paparola ecologista) · Joan Pedregosa (Fundació Emprius) · Xavier Rodríguez Soriano (UAB) · Glòria Rubio Casas (Fundació La Dinamo) · Annaïs Sastre Morató (L’Aresta i Arran de Terra) · Bet Tena Blanch (L’Eixida del Teler i Fundació Roca i Galès) · Eva Vilaseca Corominas (Espai Ambiental i ECOHUB) · Hyerim Yoon (UAB) · Erika Zárate (Resilience Earth).

Vols més informació?

Activeu el JavaScript al navegador per a poder completar el formulari.
Nom i cognoms
Termes i Condicions Legals

*Consulta aquí els Termes i Condicions Legals.